Σε αρκετούς από μας υπάρχουν φορές που έχουμε διαβάσει, ακούσει ή συζητήσει για τις διαφορές ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αν και από πολλούς έχει αμφισβητηθεί αυτός ο διαχωρισμός, εν τούτοις ο αμερικανός νευροψυχολόγος Roger Sperry κέρδισε το βραβείο Νόμπελ (1981) για την έρευνα του αναφορικά με το διαχωρισμό του εγκεφάλου (split-brain research).

Πηγή: http://semema.com/category/artes/danca-artes/

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας του διαχωρισμού των δύο ημισφαιρίων, στο αριστερό ενεργοποιείται περισσότερο η λογική μας σκέψη και αφορά επεξεργασία δεδομένων, ανάλυση αριθμών και λέξεων με προσέγγιση που παραπέμπει σε συγκεκριμένους αλγορίθμους ή μαθηματικά μοντέλα. Είναι το ημισφαίριο που προσδιορίζει τις ικανότητες μας στη γραφή και την ανάγνωση και αναφέρεται ως digital brain.

Αντίστοιχα στο δεξί μέρος κυριαρχούν η φαντασία, το συναίσθημα και πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική, τις τέχνες, τα χρώματα, τον αυθορμητισμό και το ένστικτο γενικότερα, κοιτάζοντας αρχικά τη γενική εικόνα και κατόπιν εστιάζοντας στις επιμέρους πτυχές της. Αυτό το ημισφαίριο ελέγχει μεταξύ άλλων τη δημιουργικότητα και αναφέρεται από τους επιστήμονες ως analog brain.

Η συνδυαστική λειτουργία και των δύο, μας επιτρέπει να λειτουργούμε και να συνυπάρχουμε ως ανθρώπινα όντα.

Ωστόσο υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ερευνητές από το University of Utah, υποστηρίζουν πως σύμφωνα με πειράματα που έκαναν για δύο χρόνια σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές ηλικίας 7 ως 29 ετών , δεν αποδείχτηκε ξεκάθαρα πως το ένα ημισφαίριο κυριαρχεί του άλλου, αλλά αντιθέτως αξιοποιούνται εξίσου (50:50).

Παρ’ όλα αυτά, υφίσταται η παραδοχή από την επιστημονική κοινότητα (που στην ευρεία της πλειοψηφία δεν αποδέχεται οποιαδήποτε κυριαρχία ενός εκ των δύο ημισφαιρίων), σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες περιοχές κι από τα δύο μέρη του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες λειτουργίες. Το γεγονός αυτό όμως απέχει πολύ από το να τις καταστήσει παράγοντες καθορισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Σε κάθε περίπτωση κι αφού ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει «σωστή» και «λάθος» πλευρά ή «θετικά» και «αρνητικά» αποτελέσματα, για τους υποστηρικές του «κυρίαρχου ημισφαιρίου» το παρακάτω εξαιρετικό τεστ αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δουν προς τα πού φυσάει ο άνεμος!

https://www.arealme.com/left-right-brain/en/

Πηγές:
http://ucmas.ca/our-programs/whole-brain-development/left-brain-vs-right-brain/
http://www.livescience.com/39373-left-brain-right-brain-myth.html
http://thescienceexplorer.com/brain-and-body/left-brained-vs-right-brained-myth-debunked