Εκτός από σεμινάρια, μεταπτυχιακά, coaching και mentoring συνεδρίες υπάρχουν πράγματα απλά που δεν απαιτούν κάποιο ταλέντο, δεν κοστίζουν χρήματα ούτε στοιχίζουν σε χρόνο. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία σταθερή επένδυση που κάνουμε στον εαυτό μας, με σίγουρη απόσβεση. Η απόσβεση αυτή έγκειται στην αυτοεκτίμηση που έχουμε και στην αναγνώριση που λαμβάνουμε από τον επαγγελματικό και κοινωνικό μας περίγυρο.


Ας δούμε λοιπόν τον πίνακα με τα 10 απλά πράγματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενίσχυσης του προφίλ μας:

  1. Being on time: Το να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας είναι κάτι που έχει να κάνει μεταξύ άλλων με το σεβασμό που δείχνουμε για το συνάδελφο, το συνεργάτη, τον πελάτη μας. Το να τηρούμε τις προθεσμίες που μας δίνονται, δείχνει συνέπεια. Η αξιοπιστία είναι κάτι που δε διδάσκεται σε κανένα course δημοφιλούς εκπαιδευτικού ιδρύματος..είναι απλά αυτό που συνοδεύει τη φήμη μας.
  2. Work ethic: Η ηθική στη δουλειά και στις σχέσεις μπορεί μεν να επιβάλλεται από γραπτούς και άγραφους κανόνες, ωστόσο η αναβάθμιση της οδηγεί στην ακεραιότητα. Με άλλα λόγια είναι αυτό που πράττουμε όταν κανείς δε μας βλέπει…
  3. Effort: Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας ή να εξυπηρετήσουμε ένα σκοπό, είναι κάτι που μόνο εμείς γνωρίζουμε με ειλικρίνεια ποια είναι τα όρια της και μέχρι πού μπορούν αυτά να φτάσουν.
  4. Body language: Η γλώσσα του σώματος χρίζει προσοχής καθώς μπορεί να περνά διαφορετικά μηνύματα από αυτά που η γλώσσα μας επικοινωνεί. Π.χ. το να κάνουμε πως συμφωνούμε σε κάτι που μας ρωτούν κουνώντας το κεφάλι αριστερά-δεξιά ή κλείνοντας ασυναίσθητα τα μάτια, αποκαλύπτει την προσπάθεια μας να προσποιηθούμε.
  5. Energy: Η ενέργεια συνδέεται άμεσα με την αυτοπαρακίνηση…δύσκολο να την κρατάς σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο όπως λέει και το ρητό…. «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».
  6. Attitude: Η νοοτροπία μας συνδέεται με τις αξίες, τα πιστεύω και τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει. Πόσο κατάφεραν αυτές να μας αλλάξουν τρόπο σκέψης, να μας δοκιμάσουν, να κυριαρχήσουν πάνω μας δημιουργώντας στερεότυπα, να «δούμε τα πράγματα αλλιώς». Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχουμε μία θετική θεώρηση των πραγμάτων. Το μισογεμάτο ποτήρι δεν παύει να ξεδιψά αυτόν που το έχει ανάγκη.
  7. Passion: Το πάθος είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει….δίνει χρώμα στην παρουσία του, τον οπλίζει με υπομονή και επιμονή, τον κάνει ανταγωνιστικότερο και του αφήνει μόνο έναν αντίπαλο να αντιμετωπίσει σε ένα κερδισμένο στοίχημα….και δη: το χρόνο. Τόσο για να καταφέρει αυτό που θέλει, όσο και για να διατηρήσει τα κεκτημένα!
  8. Being coachable: Να μπορείς και να θέλεις να ακούς, να αναθεωρείς, να αφήνεις το εγώ σου έξω από το γραφείο, είναι κάτι που δε σε κάνει ευάλωτο αλλά αντιθέτως σε ισχυροποιεί ελευθερώνοντας το μυαλό να υποδεχθεί τη νέα γνώση, τις νέες ιδέες ή αν είσαι τυχερός…την αποσταγμένη πείρα.
  9. Doing extra: Να κάνεις κάτι παραπάνω από αυτό που σου ζητείται, να πάρεις την πρωτοβουλία και να προσθέσεις τη δική σου πινελιά…να βοηθήσεις χωρίς να σου το πουν…να μην είσαι ξύλινος…πολύ απλά να είσαι more giver than taker.
  10. Being prepared: «Η προετοιμασία είναι η μητέρα των μαχών» έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές…και πράγματι είναι έτσι…παντού. Τίποτα δε μας χαρίζεται και τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη. Την τύχη μας τη διαμορφώνουμε μόνοι μας. «Καλύτερα να ιδρώνεις στην προπόνηση παρά να ματώνεις στη μάχη» λέγεται πως ήταν μία από τις αρχές που πρέσβευαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι απλό: Υπάρχει κι άλλος δρόμος για την αυτοβελτίωση εκτός από τα βιβλία, τα σεμινάρια και κάθε μορφής εκπαίδευση. Βρίσκεται μέσα μας και είναι πάντα φωτεινός. Διαβαίνοντάς τον αξιοποιούμε ανάμεσα σε άλλα και αυτό που στην ανταγωνιστική εποχή που ζούμε καλείται Personal Branding!